AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ

2025 YILI TEMATİK PROJE BAŞVURU İLANI 

Proje başvurusu, sürdürülmesi ve sonuçlandırılması süreçlerinin sağlıklı olarak yürütülebilmesi için BAP Yönetmeliği ve BAP Yönergesine göre hazırlanmış olan aşağıdaki hususlar ile bap.aku.edu.tr/2025-yili/ sayfasında bulunan “Uygulama İlkeleri” geçerli olup proje yürütücüleri tarafından incelenmesi önem arz etmektedir.

(A) BAŞVURU ESASLARI

1) Afyon Kocatepe Üniversitesi Araştırma Politikası kapsamında Stratejik Planda öncelikli alanlar maden ve doğal taşlar, jeotermal kaynaklar, termal turizmi, gastronomi, gıda, hayvancılık, hayvan sağlığı ve hayvansal gıda olarak belirlenmiştir (Stratejik Plan, sayfa 74). Bu alanlar çerçevesinde BAP Komisyonu tarafından değerlendirilen ve Üniversite Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen konu başlıkları aşağıda belirtilmiştir:

– Gastronomi ve Termal Turizm

– Hayvansal Gıdalar

– Yapay Zeka Uygulamaları

– Yenilenebilir Enerji

2) Tematik Projelere doktora veya sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış kurum mensubu araştırmacılar başvurabilir. Araştırmacılar yürütücü olarak aynı ilan döneminde tek bir tematik proje başvurusu yapabilir.

3) Tematik Projeler, tamamlandığında sonuçları ile alanında bilime katkı yapması, ülkenin teknolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı sağlaması beklenen bilimsel içerikli projelerdir. Proje önerisi özgün, proje yürütücüsünün uzmanlık alanına uygun, daha önce BAPK Birimi ya da diğer kurumlar tarafından desteklenmemiş yeni bir araştırma projesi olmalıdır. Aynı konu ile farklı türde projelere de başvuru yapılması halinde ilgili proje önerileri değerlendirmeye alınmaz.

4) Tematik proje bütçesi fen ve sağlık bilimleri alanları için en fazla 350.000 TL, sosyal bilimler alanları için  200.000 TL‘dir. 

5) Tematik Projesi devam eden ve/veya herhangi bir proje türünde süresi bitmiş olmasına rağmen sonuç raporunu teslim etmemiş olan yürütücüler Tematik Proje başvurusu yapamaz. Yönerge’nin 25. maddesi gereği iptal edilen ve Komisyon tarafından yaptırım kararı verilen proje yürütücüleri Tematik Proje başvurusu yapamaz.   

6) Yeni bir “Tematik Proje” başvurusu yapabilmek için; daha önce yürütülmüş ise Tematik Projelerden, projenin sonuç raporunun kabul tarihinden itibaren 2 (iki) yıl geçmiş projelerde proje konusu ile ilgili bilimsel veya sanatsal en az bir çıktının (makale, bildiri, kitap, sergi, konser, patent vb.) sisteme yüklenmiş olması veya çıktı/çıktıların yayın için kabul edildiğine dair belgenin BAPK Birimine sunulmuş olması gerekir.

7) 2025 yılında kabul edilen projelerin tamamlanmasından itibaren 24 ay içinde fen ve sağlık bilimleri alanlarında SCI-E veya SSCI kapsamındaki dergilerde, sosyal ve beşeri bilimler alanında SCI-E, SSCI, ESCI veya TR Dizin kapsamındaki dergilerde en az 1 makalenin otomasyon sistemine yüklenmesi zorunludur. Sanat ve tasarım alanındaki tüm projeler için; performansa dayalı ses veya görüntü kaydı; bilimsel yayınla veya kamu veya özel hukuk tüzel kişileri bünyesinde belgelenmiş ve uygulanmış bina, çevre, eser, mekân veya obje tasarımı; Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmiş her türlü proje çıktısı veya sergi düzenlenmiş olmasına yönelik olup, ilgili proje türü için öngörülen yayın sayısına eşit sayıdaki faaliyet de proje çıktısı olarak kabul edilir. Proje yürütücüleri tarafından ilgili faaliyetin kapsamı ve niteliğini değerlendirmeye yetecek düzeyde kanıtlayıcı belge(ler) ile yapılacak başvuru sonrasında, ilgili faaliyetin Komisyon tarafından geçerli sayılması durumunda, bu alandaki projeler için ayrıca herhangi bir yayın koşulu aranmaz. Yükümlülüğünü yerine getirmeyen proje yürütücüleri, azami sürenin aşılmasından itibaren 2 yıl süreyle aynı türden proje başvurusunda bulunamaz.

8) Etik kurul kararı gerektiren proje başvurularında etik kurul onay belgesinin alınmış olması gerekir. Etik kurul başvuru belgesi kabul edilmez.

9) Tematik Projeler için en az 12 ay ve ek süreler dahil en fazla 36 ay süre verilir.

10) Proje önerisinin değerlendirme sürecinde hakem, Değerlendirme Alt Komisyonu ya da BAP Komisyonu tarafından talep edilen düzeltmelerin yapılması durumunda başvuru işlemleri devam eder. Değerlendirme sonuçları dikkate alınarak son kararı BAP Komisyonu verir. Gerekli görülen düzeltmelerin verilen sürede yapılmaması durumunda proje başvurusu reddedilir.

11) Proje öneri formları ve sonuç raporları hakem değerlendirmesine tabidir. Başvuru aşamasında, değerlendirme alt komisyonları ve hakemler proje önerilerinin özgün değerini 40 puan, yaygın etkisini 20 puan, yöntemini 20 puan ve proje yönetimini 20 puan üzerinden değerlendirecektir. Tüm başvurular alınan toplam puana göre sıralanacak ve Komisyonun başvuru sayısı ile bütçe olanaklarını göz önünde bulundurarak belirleyeceği toplam puanın altında kalan proje önerileri kabul edilmeyecektir.

12) Komisyon, başvuru aşamasında proje ekibinden sözlü sunumda bulunmalarını isteyebilir.

13) Yukarıda belirtilen hususlar dışında Yönetmelik, Yönerge, Uygulama İlkeleri ve ilgili yasal mevzuat hükümleri uygulanır.

(B) BAŞVURU SÜRECİ

1) Tematik Proje başvuruları 03 Mart 2025 – 28 Mart 2025 tarihleri arasında yapılabilir. Proje önerisi başvuru süresi, son başvuru tarihinde saat 23.59’da sona erer. Proje öneri formu otomasyon üzerinde doldurulduktan sonra “Onayla ve Gönder” butonuna basılarak başvuru (D1 durumu) yapılmalıdır. D1 durumuna getirilmemiş ve son başvuru tarih ve saatinden sonra yapılan başvurular değerlendirmeye alınmaz.

2) Proje başvuruları sadece bap.aku.edu.tr adresinde yer alan otomasyon sisteminden yapılacaktır. Proje öneri formunda yer alan proje ekibinin görev tanımları net yapılmalı ve istenen özgeçmiş bilgileri eksiksiz girilmelidir.

3) Proje öneri formu çıktısı, zaman çizelgesi, proforma fatura, teknik şartname ve gerekli hallerde etik kurul onay belgesi gibi diğer belgeler de eklenerek proje yürütücüsü, yardımcı araştırmacı(lar) ve yetkililer tarafından imzalandıktan sonra başvuru süresi bitimini takip eden 5. iş günü mesai saati sonuna kadar BAPK Birimine teslim edilir.

4) Başvuru süreci tamamlanmış ve sözleşme imzalanma aşamasına gelmiş (D11 durumu) projelerde, yürütücüler otomasyon sisteminden sözleşme formunun çıktısını alarak imzalamalı ve BAPK Birimine teslim etmelidir. Sözleşme formu 1 ay içinde ıslak imzalı olarak BAPK Birimine teslim edilmediği takdirde proje önerisi reddedilir.

5) Sözleşmenin Komisyon Başkanı tarafından imzalandığı tarih projenin başlama tarihi olarak kabul edilir. Proje başlama tarihinden önce yapılan hiçbir harcama proje bütçesinden karşılanmaz.

23 Eylül 2024, Pazartesi 415 kez görüntülendi