SIKÇA SORULAN SORULAR
- Kimler proje yürütücüsü olabilir? Afyon Kocatepe Üniversitesine mensup öğretim üyeleri (Prof. Dr., Doç. Dr., Dr. Öğr. Üyesi) ile doktora, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış (diplomasını almış) öğretim elemanları.
- Başka bir üniversitede lisansüstü eğitime devam eden üniversitemiz akademik personeli tez projesi desteğinden faydalanabilir mi? Hayır. Üniversitemiz lisansüstü öğrencileri bu destekten yararlanabilir.
- Lisansüstü tez çalışmaları için nasıl destek alınır? Lisansüstü tez projelerine başvuru yapılabilir. Başvuruların Üniversitemiz BAP Yönergesinin 9. maddesi kapsamında hazırlanan proje başvuru ilanlarına göre yapılması gerekmektedir.
- Projede görevli araştırmacı proje başvurusu veya devam eden bir proje ile ilgili talep yapabilir mi?Hayır. Proje başvurusu veya devam eden bir proje ile ilgili herhangi bir talebin proje yürütücüsü tarafından yapılması zorunludur.
- Proje başvuruları ne zaman ve nereye yapılmaktadır? Proje başvuruları, proje ilanlarında belirtildiği tarihte ve şekilde e-BAP otomasyon sistemi üzerinden yapılmalıdır. Başvuru tarihleri ve proje ilanlarına https://bap.aku.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.
- Proje başvurularımı nasıl yapabilirim? Başvurular, e-BAP otomasyon sistemi üzerindeki yeni proje başvurusu bölümünden yapılır ve proje öneri formunun imzalı (proje yürütücüsü, araştırmacılar, birim yetkilileri) bir çıktısı ve ekleri BAP Koordinasyon Birimine, tez projeleri ise enstitülere teslim edilir.
- Proje başvuruları nasıl değerlendirilmektedir? Değerlendirme alt komisyonları ve hakem görüşleri de dikkate alınarak BAP Komisyonunca değerlendirilir. Komisyon projeleri reddedebilir, düzeltme/açıklama vb. isteyebilir veya kabul edebilir. Kabul edilen projeler Rektör onayına sunulur.
- Bilimsel araştırma projeleri koordinasyon birimi tarafından en fazla kaç projeye destek verilmektedir? Bir yürütücü tez projesi hariç aynı türden en fazla 1 proje yürütebilir veya başvurabilir. Tez projelerinde ise aynı yıl içinde en fazla 2 tez projesi başvurusu yapılabilir. Bir araştırmacı devam eden en fazla 8 projede yürütücü veya araştırmacı olarak görev alabilir.
- Proje süresi en fazla ne kadar olabilir? Proje süresi ek süreler dahil en fazla 36 ay olabilir. Tez projelerinde öğrencinin öğrencilik hakkı devam ettiği sürece ek süre verilebilir. Ancak proje harcamaları normal öğrenim süresi içerisinde tamamlanmalıdır.
- Proje bütçesi en fazla ne kadar olabilir? Proje bütçeleri her yıl komisyonca tespit edilerek ilgili proje ilanında belirtilir.
- Kabul edilen projem ile ilgili talep ve değişiklik isteklerimi nasıl ve nereye yapmam gerekir? e-BAP otomasyon sisteminde ilgili proje sayfasında bulunan diğer ek talepler bölümünden yapılabilir. Satın alma, avans, yürütücü değişikliği ve personel ekleme-çıkarma talepleri ıslak imzalı olarak BAPK Birimine teslim edilmelidir. Diğer ek taleplerin (ek süre talebi, ek malzeme talebi, ek ödenek talebi, kalemlerarası aktarım talebi vs.) otomasyon sistemi üzerinden yapılması yeterlidir.
- Yeni kabul edilen projeler için proje öneri formunda bulunan mal ve hizmetlerin satın alma işlemleri nasıl yapılmaktadır? e-BAP otomasyon sisteminde ilgili projenin sayfasında bulunan satın alma talepleri bölümünden her harcama kalemi için (tüketim/hizmet alımı/mamul mal) ayrı satınalma talebi yapıldıktan sonra çıktısı alınıp imzalanarak (gerekiyorsa imzalı teknik şartname eklenecek) BAPK Birimine teslim edilir. BAPK Birimince alım süreci başlatılır.
- Proje için ne kadar ek ödenek alınabilir? Çok zorunlu hallerde ve ayrıntılı gerekçe ile düzenlenmiş ek bütçe talep formuyla başvuru yapılması gerekmektedir. Komisyon kararıyla harcama ilkelerindeki kısıtlar ve bütçe imkânları dâhilinde en fazla proje bütçesinin %10’si kadar ek bütçe verilebilir.
- Proje ara raporları nasıl ve ne zaman verilecek? Kabul edilen projelerle ilgili her 6 ayda bir ara rapor hazırlanarak (yapılan ve yapılacak çalışmalar başlıkları altında ayrıntılı olarak) e-BAP sistemine yüklenecektir. (Elden teslim edilmeyecektir.) Projeden harcama yapılabilmesi ara raporların komisyonca kabulüne bağlıdır.
- Proje sonuç raporunu nasıl hazırlayacağım? Projenin sona ermesinden itibaren 3 ay içinde, sonuç raporları yürütücü tarafından bağlı bulunulan enstitünün tez yazım kurallarına uygun olarak hazırlanarak e-BAP sistemine yüklendikten sonra, tez projeleri hariç BAP Koordinasyon Birimince 2 (gerektiğinde 3) ayrı hakeme gönderilir. Lisansüstü tez projelerinde tezin enstitü tarafından kabul edilmiş ve onaylanmış son halinin e-BAP otomasyon sistemine yüklenmesi gerekmektedir. Sisteme yüklenen sonuç raporu Komisyon tarafından olduğu gibi kabul edilebilir, reddedilebilir ya da düzeltme istenebilir. Düzeltme yapılmış sonuç raporlarının yürütücü tarafından tekrar sisteme yüklenmesi gerekir. Lisansüstü tez projeleri hariç tüm proje türlerinde BAP kapağı ile ciltli 1 nüshası BAP Koordinasyon Birimine teslim edilir. Projeden hazırlanan ulusal veya uluslararası dergilerde yayınlanan makaleler sonuç raporu olarak kabul edilmez. Sonuç raporunun Komisyon tarafından incelenip onaylanmasından sonra proje tamamlanmış olur.
Bilimsel makalelerde ve BAPK Birimi tarafından desteklenmiş lisansüstü tezlerde, çalışmanın Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklendiğinin (proje no belirtilerek) açık bir şekilde belirtilmesi zorunludur. Aksi tespit edilen durumlarda öngörülecek yaptırımların yerine getirilmesine BAP Komisyonu karar verir.
- Proje sonuçlandığında projeden alınan demirbaşları ne yapacağım? Proje kapsamında alınmış olan demirbaşlar, proje sonuçlandığında başka projelerde kullanılmak üzere ilgili fakülte/yüksekokul vb. iade edilmelidir.
- Projeden çıkacak yayınlar için ne yapmam gerekir? Projelerden üretilen her türlü yayında, “Bu çalışma Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından …nolu proje kapsamında desteklenmiştir.” (“This study is supported by Afyon Kocatepe University Scientific Research Projects Coordination Unit. Project Number: …”) ibaresinin yer alması zorunludur. Projelerden elde edilen yayınlar ayıca yayınlar modülüne yüklenmelidir. Tez projelerinin sonuç raporlarında ise “Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonunca desteklenmiştir. Proje No: …)” ibaresi yer alacaktır.
1553 kez görüntülendi